Bács-Kiskun megye, Kecskemét, Kultúra

650 éve mezőváros Kecskemét

A 650 éve mezővárosi rangra emelt Kecskemét előtt tiszteleg a Forrás című szépirodalmi, szociográfiai és művészeti folyóirat júliusi-augusztusi tematikus száma, amelyet kedden mutatnak be.

Füzi László főszerkesztő az MTI-nek elmondta: a csaknem 250 oldalas dupla nyári szám jól beleilleszkedik abba a történeti vonulatba, amelyet a Forrás folyóirat az elmúlt évtizedekben kiadott lapszámaival képvisel.
Kiemelte, hogy a lap rendszeresen foglalkozott Bács-Kiskun megye és Kecskemét történetével. Oldalain folytatásokban többek között Orosz László Kecskemét irodalmi hagyományaival foglalkozó könyve is olvasható volt, de sorra jelentek meg a Katona József-kutatásokhoz kapcsolódó történeti és néprajzi írások is. Az utóbbi években alakult munkacsoportra támaszkodva pedig sikerült történeti – az elbeszélt történelem módszerével dolgozó, Kecskemét politikatörténetével, majd a város kulturális, később pedig gazdasági fejlődésével foglalkozó – lapszámokat is kiadni.
Az idei tematikus számról szólva hangsúlyozta, hogy szerzői egy hosszú keresztmetszetet rajzoltak fel Kecskemét történetéről. Iványosi-Szabó Tibor Hetedfél évszázad című várostörténeti írásában úgy fogalmaz: “míg egy település, egy város jellegét, arculatát általában természeti adottságai és épített öröksége határozza meg, lelkét mindig a lakossága alkotja”. A történész szerint a török hódítás és néhány földesurának mohósága visszafogta ugyan a város szépen induló lendületét, de még így is meg tudta őrizni a Homokhátságon belül irányító szerepét. Gazdaságát, népességét tekintve ma is az ország egyik legjobban gyarapodó települése.
A főszerkesztő szerint a szám érdekes színfoltja Gyáni Gábornak a helytörténet és országtörténet kapcsolatával foglalkozó írása. A történész leírja, hogy kezdetben az akadémiai történetírás élesen elválasztotta egymástól az országos és a helytörténetet. Később azonban a lokalitásra irányuló történeti és kutatói érdeklődést már nem az országtörténet szintje alatt, sokkal inkább amellett állóként, olykor azt helyettesítőként határozták meg.
Novák László Ferenc néprajzkutató szerint “Kecskemét – a környező városok viszonylatában is – továbbra is gyöngyszem a térségben”. Önmagában, sajátos – hungarikumnak számító – arculatában, látképében őrzi a hagyományos mezővárosi építészet gyönyörű, impozáns emlékeit, ugyanakkor az újabb kor építészeti stílusait képviselő épületek, építmények révén egy hagyományőrző, de mégis modern nagyváros képét mutatja.
Somogyvári Ágnes régész-főmuzeológus azt fejtegeti, hogy a 19. században született jelentősebb, Kecskemét történetével foglalkozó munkák szerzői, annak a kornak a történetírói miképpen foglalkoztak a térség korai történetével, a régészeti leletekről szóló hírek pedig hogyan épültek be a történeti munkákba.
Sági Norberta etnográfus Új falvak születése Kecskemét határában című írásában Helvécia, Szikra, Kadafalva és Hetényegyháza, a Klábertelep, valamint Bugac és Monostor történetét foglalja össze. Rigó Róbert történész Tóth László az egykori hírlapíró és szerkesztő, egykori polgármester politikai és közéleti szerepvállasairól ír. Orgoványi István történész Kecskemét 1956-ban betöltött szerepét, Péterné Fehér Mária nyugalmazott főlevéltáros Ferenc József két kecskeméti látogatását idézi fel, Gyenesi József levéltár-igazgató pedig a kecskeméti pálinkakészítés múltját eleveníti fel.
Füzi László elmondta, a tematikus szám érdekessége az is, hogy a várossal foglalkozó történészeket interjúkon keresztül is bemutatják, így beszélgetés olvasható Péterné Fehér Mária nyugalmazott főlevéltárossal, Tóth Ágnes történésszel, a megyei levéltár egykori igazgatójával, a magyarországi németek kitelepítésének szakemberével és a kecskeméti kötődésű Ö. Kovács Józseffel, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettesével. A Forrás nyári számában Dobozi Eszter és Pintér Lajos helyi költők versei is helyet kaptak.


Hirdetés

 

Kecskemét Város fennállásának 650. éves évfordulójához kapcsolódóan kerül megrendezésre a “Kecskemét 650 – Helyi Termék Ünnep” elnevezésű 5 napos rendezvény 2018. szeptember 28. és október 2. között Kecskemét főterén az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködésben.

A rangos jubileumhoz méltó fesztivál létrehozásával megelevenedik a város és térsége múltja, közös hagyományai, ugyanakkor prezentálja pezsgő kulturális életét, hűen tükrözve annak sokszínűségét. A helyi közösségek, alkotó műhelyek bevonásával megvalósuló rendezvény elsődleges célja, hogy megmutassa, mi mindenre lehetnek büszkék az kecskeméti emberek és az összefogás milyen értéket teremt.

Kecskemét 650. éves fennállásának megünneplése 2018. szeptember 28-án, pénteken a térségi települések hintós szüreti felvonulásával kezdődik 15:30-tól a Rudolf laktanya – Városháza útvonalon, melyet a fogatmustra követ a Kossuth téren 16 órától. A főtéren felállított, korhű kecskeméti piacon megelevenedik a kecskeméti történeti piac, ahol a térségből érkező termékek kóstolója lesz.

17 órakor kerül sor a megnyitóra a nagyszínpadon. Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitja meg a rendezvényt és köszöntőt tart Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő valamint Basky András Aranyhomok Egyesület elnökhelyettese, Lajosmizse Város polgármestere. A megnyitó alkalmával a Kecskeméti Városi Fúvószenekar, Lánchíd Mazsorettek, Aurin Leánykar műsorát láthatják a vendégek.

18:00 órától nyílik meg és a fesztivál ideje alatt látogatható a Kecskeméti Értéktár Kiállítás beltéri tárgyi- és egy kültéri tabló kiállítás formájában, amely a Kecskeméti Települési Értéktárba felvett értékeket szemlélteti. Ez alkalommal a Lakó Sándor Kamarazenekar műsora fogadja a látogatókat.

Kecskemét főterén minden korosztály számára érdekes és szórakoztató, közösségi programokkal készülnek a szervezők. Lesz itt őszi betakarítási munkálatokhoz kapcsolódó tevékenységek bemutatása, úgymint szőlőpréselés, mustkészítés, kukoricamorzsolás és – darálás. Prezentálásra kerülnek a kecskeméti szőlőfajták és a Város bora cím nyertes borászatai. Hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagítják a kínálatot. A gyerekeket népi játékok, fakörhinta, bábelőadás, kézműves foglalkozások várják, a felnőtteket pedig huszárbemutató, könnyű- és népzenei műsorok illetve Kádár Ferkó fotószínháza fogadja. A Magyar Szablyavívó Iskola is bemutatkozik, vívásoktatást tart gyerekeknek. Lesznek néptánc együttesek, citerazenekarok, tánccsoportok, Moldvai táncház, kecskeméti kötődésű könnyű zenei együttesek.

A Kecskeméti Sportiskola diákjainak jóvoltából egy élőlánc formájában megelevenedik a 650-es szám. Lehetőség lesz egy szelfi falnál fényképezkedni hírös kecskemétiekkel, de mindenki otthagyhatja kézjegyét az „Kecskemét az otthonom” aláírásgyűjő falnál is, ezzel fejezve ki az összetartozásunkat és a városhoz való kötődésünket.

Szeptember 28-án péntek este az idén 30 éves születésnapját ünneplő kecskeméti Kortársak Zenekar lép hosszú kihagyás után újra színpadra a város tiszteletére, sokak örömére. Az 1991. évi országos tehetségkutató verseny első helyezett zenekarának tagjai: Kormos Z. Zsolt, Háry Péter, Lepés Gábor, Farkas Imre és Fülöp Ákos nagyon készülnek a koncertre, várják a régi és új rajongóikat.

Szeptember 29-én szombaton este a “KECSKEMÉT IS KIÁLLÍTJA” gálaműsorral tisztelegnek a fellépők minden kecskeméti illetőségű zenész munkássága előtt. Négy zenekar, négy zenei stílus. Csík János és a Hegedűs Együttes, a Bohém Trió, a DOKK Együttes, a Milagro Santana Tribute Band zenél külön-külön, majd a műsor végén az összes fellépő által létrehozott közös produkció, a finálé keretén belül teremtik meg a zenészek a hangulatot városunk 650 éves születésnapjának méltó ünnepléséhez.

Október 1-én hétfőn este a Magyarországon és a határon túli magyarok körében is méltán népszerű Ismerős Arcok zenekar koncertje dobogtatja meg a kecskeméti szíveket. A koncert a HUFBAU AKKER jóvoltából valósul meg.

 

 

A fentieken kívül az esti jó hangulatról Komonyi Zsuzsi táncdalénekesnő és az Old Faces Band, Dokk Blues Funky Service és Gájer Bálint, Toto Tribute Band és a Bitter Monday gondoskodik.

Szeptember 28-án 16 és 23 óra között zajló közösségi festés és rajzolás 6-99 éves korig várja az alkotni vágyókat, mely a Big Drawing nemzetközi fesztivál részeként valósul meg. „Készítsük el a 650 éves Kecskemét történelmi panorámaképét!” felhívással kerül meghirdetésre a „Nagy rajzolás – Kecskemét 650” a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Tükörtermében.

Szeptember 29-én és 30-án, szombaton és vasárnap a Hírös Forrás Szökőkút utáni sétányt „Népi Mesterségek Utcájává” varázsolja a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület. Kicsik és nagyok egyaránt megcsodálhatják majd a kézműves mestereket alkotás közben, sőt lesz olyan mesterség, amit ki is lehet próbálni. Mézeskalács készítés, élő citerazene, bőrműves bemutató, hajfonás, agyagozás, csipke- és népi ékszerkészítés lesz a kínálatban, valamint régi fajátékokon játszhatnak a gyerekek. Az utolsó kunszállási patkoló kovács közel 80 éves, működő kovácsműhelye is várja majd az érdeklődőket.

Szeptember 29-én szombaton 18 órakor kóstolhatjuk meg első ízben a város neves cukrászatainak közös alkotását, a Hírös Város tortáját. Az ünnepi torta összetételének, elkészítési módjának, a fajtaválasztás indoklásának bemutatását követően 650 kóstolóadag kerül kiosztásra Kecskemét város lakosai között.

A „Kecskeméti ízek udvarában” bemutatásra kerülnek a messze földön híres gasztronómiai értékeink, ételeink, melynek házigazdája 5 napon keresztül a Tanyacsárda Kft. lesz az Értékek terére varázsolva az öreg csárda hangulatát. Kínálatukban szerepel többek között az eredeti alföldi receptek szerinti bográcsgulyás, marhapörkölt, grillezett jércemell szalonnába göngyölve, sertéstarja mustáros pácban és nem maradhat el a tejespite házi baracklekvárral sem.

Kecskemét 650. évfordulója alkalmából a Városi Civil Kerekasztal tagjai is nagyon készülnek. A Civil Korzót szeptember 29-én szombaton 10 órakor nyitja meg Mák Kornél Kecskemét város alpolgármestere és köszönti Kerényi György a Városi Civil Kerekasztal soros elnöke. A színpadon civil kulturális programokban gazdag bemutatót láthat a közönség a VCK szervezésében, míg a Kossuth téren civil szervezetek kiállításait tekinthetik meg 10-től 18 óráig. 5 kerekasztal, 23 kiállítója, 10 sátorban mutatja be tevékenységének meghatározó állomásait. A teljesség igénye nélkül a Gyógyító Bocsok, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány terápiás kutya bemutatója és egészségügyi szűrések várják a kedves látogatókat. A CédrusNet Kecskemét, aktív idősödés programja „Mesélő házak, mesélő konyhák” címmel invitálja látogatóit. 10 és 16 órai kezdettel az egyesület civil szenior kutatói által feldolgozott 13 polgárházhoz szerveznek várostörténeti sétákat, ahol bemutatják Kecskemét épületeinek, lakóinak, szokásainak történetét. Lehetőség nyílik kóstoló jegyek vásárlásával régi kecskeméti receptek alapján készített sütemények kóstolására is. “Egy vérből vagyunk” szól a dal az Ismerős Arcok -tól hétfőn a nagy színpadon és ugyanígy szól a véradásra buzdító felhívás is, melyet a Területi Vérellátó szervez az összetartozásért, a 650 éves városért. A nagyszínpad szombaton és vasárnap fellépő több mint 20 csoportja megjeleníti a Múlt. Jelen. Kecskemét programját. A nép ajkáról született nóták, gyermekdalok és még judo bemutató is található a Városi Civil Kerekasztal színpadi műsorán. Így kedveskednek a civil szervezetek minden kecskeméti polgárnak.

Szeptember 30-án vasárnap lesz 10 órakor lesz a Kecskeméti Sportiskola évnyitó ünnepsége és X. születésnapja, számos érdekes programmal és sportágbemutatóval várják a mozogni vágyókat.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház által szervezett „Szívünk Napja” programsorozat 13 és 18 óra között ingyenes szűrővizsgálatokra, tanácsadásra invitálja azokat a látogatókat, akik fel szeretnék térképezni egészségük állapotát, illetve meg kívánják előzni a különböző betegségeket.

Szintén vasárnap kerül megrendezésre 16 órától a Babakocsis- és kismotoros gyermek felvonulás, melyet gyermek-köszöntő és áldás követ. Hagyománnyá vált, immáron 11 éve, hogy a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület felvonulást szervez. Évről-évre köszöntik Kecskemét Város gyermekeit, újszülötteit az egyházak áldásával és közösen gyönyörködhetünk a feldíszített babakocsikban, a benne ülő babákban.

15:00 és 16:00 órai kezdettel bemutatásra kerül Kecskemét belvárosa a szecesszió jegyében. „Kecskemétről Kecskemétieknek” főtéri városnéző sétát tart Kovács Antal Kecskemét város volt képviselője, nyugdíjas gazdasági igazgatója.

A 650 éves évforduló alkalmából szeptember 30-án vasárnap Radics Sándor cimbalomművész a daganatos betegekért cimbalmozik híres szólistákkal. A városháza díszudvarán 650 perces (közel 11 órás) rekordra készül. A befolyt összegből a daganatos betegek gyógyítását segíti.

Október 1-jén, hétfőn kerül megtartásra az Esély Nap 14-től 17 óráig. A Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház programjának célja ráirányítani a figyelmet a különféle hátrányos helyzetű csoportokra, de egyben be is mutatni értékeiket. Kulturális programokkal, jelnyelvi játékokkal, esélyteremtési szemléletformáló akadálypályával, valamint vakvezető és terápiás kutyabemutatóval készülnek a szervezők.

Kecskemét Város Napja október 2. hangsúlyosan a kecskeméti értékek köré szerveződik. 10 órától a Cifrapalotában „Mindent a közösségről – Kecskeméti Értékek Napja címmel kerül megrendezésre az NMI Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Irodája szervezésében az a konferencia, amelynek témája a helyi érték és értéktár közösségformáló ereje. Ez a szakmai fórum jól kapcsolódik a rendezvény teljes ideje alatt megtekinthető Kecskeméti Értéktár Kiállításhoz.

A kecskeméti Katona József Színházban megtekinthető lesz Bedő Istvánné, számos hazai és külföldi elismerésben részesült, csipkekészítő életmű kiállítása.

Az Aranyhomok Portéka és Kovászna megyei kézműves vásár minőségi ajándék- és élelmiszerkínálattal várja a vásárlóit.

Sok-sok izgalmas program csalogatja tehát az együtt ünnepelni vágyókat.

Legyen a vendégünk Ön is!

Ünnepeljük együtt Kecskemét város fennállásának 650. évfordulóját!

A programokon való részvétel ingyenes.

Információ, részletek:

www.aranyhomok.hu

 

Forrás: MTI/kecskemet.hu

Ha tetszett oszd meg te is!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!

avatar

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  Subscribe  
Visszajelzés