Debrecen, Hajdú-Bihar megye, Megyék hírei

Unikális gazdasági zóna jön létre Debrecenben

Unikális gazdasági zóna jön létre Debrecenben azzal, hogy megépül a déli ipari park – mondta Papp László a terület infrastrukturális fejlesztésének projektnyitó rendezvényén.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Debrecen Déli Gazdasági Övezet infrastruktúrájának fejlesztése” című pályázatát 2016. augusztus 19-én nyújtotta be, melyet a támogató 4 millió 518 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesített. A beruházás tervezett összköltsége valamivel több mint 4.6 millió Ft, ebből 110 millió forint az önerő. A támogatási szerződés 2016. december 20-án lépett hatályba, a beruházás megvalósítására 36 hónap áll rendelkezésre.

 

Papp László tájékoztatót tartott a fejlesztésről

Az eltérő tulajdonviszonyok miatt a projekt konzorciumi formában valósul meg. A konzorciumot a tulajdonosok alkotják, a konzorcium vezetője Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a konzorcium tagjai: a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Cívis Ház Zrt.
A támogatási konstrukció célja a vállalkozói környezet és az üzleti infrastruktúra, az önkormányzati tulajdonú iparterületek, ipari parkok, tudományos és technológiai parkok fejlesztése, iparterületek alapinfrastruktúrájának a kiépítése, bővítése, az iparterületek elérhetőségét és feltárását segítő vonalas infrastruktúrák kialakítása.
A Debreceni Repülőtér déli részétől a Mikepércsi úttal párhuzamosan Mikepércs irányában található 200 hektárnyi méretű ipari terület könnyen megközelíthető lesz közúti, vasúti és légi közlekedési eszközökkel egyaránt.
A Déli Ipari Park vezető szerepet kíván betölteni a régióban, amely illeszkedik Debrecen hosszú távú stratégiájához, nemzetközi színvonalú szolgáltatási köre pedig tovább erősíti Debrecen versenyképességét.

 


deliparkA projekt nyitórendezvényén Papp László polgármester tájékoztatta a sajtót, mint elmondta, több mint 10 évre nyúlik vissza a déli gazdasági övezet fejlesztésének szándéka. A kétezres évek közepén próbálkozott először a város a terület közművesítése érdekében európai uniós források megszerzésével. Akkor következett azonban csak be az áttörés, amikor a kormánnyal sikerült egy olyan fejlesztési programot és keretet összeállítani, melyben a gazdaságfejlesztés játszotta a főszerepet.
A Déli Ipari Park területe hosszú idő alatt, fokozatosan került a város – konkrétan a Cívis Ház Zrt. és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. – tulajdonába 2002-2003-tól kezdődően, annak reményében, hogy valamikor rendelkezésre áll majd a forrás arra, hogy ezt a területet Debrecen ipari zónaként tudja használni.
A polgármester hangsúlyozta, a déli gazdasági övezet nem pusztán a repülőtértől délre lévő, jelenleg részben mezőgazdasági hasznosítású terület, hanem a repülőtértől északra is található egy 35-40 hektáros zóna, s a kettő együtt jelenti az övezetet, mindösszesen 116 hektárt. A kiépítendő infrastruktúra azonban ennél nagyobb ipari terület kiszolgálására lesz alkalmas. Jelenleg zajlik az üzleti tervezése az ipari park későbbi hasznosítási modelljének, s ezzel párhuzamosan zajlanak a közműfejlesztési munkálatok.
A területen két úgynevezett közműudvar lesz – az északi és a déli végén – annak érdekében, hogy az erőforrások jól eloszthatók legyenek. Az informatikai hálózat első ütemének kiépítése már elkészült. Zajlik a víz- és a csatorna-közművek kiépítésének programja, s egy-két héten belül a gázközművek kialakítása is megindulhat.
pappbarcsaA polgármester kiemelte, Debrecen nagyon aktív ipari területeinek fejlesztése terén. A Modern Városok Programban állami forrásokat is felhasználhat majd a város, 2018 második felében pedig elsőként jelentheti be Debrecen, hogy a hazai nagyvárosok közül kész, nagy kapacitású, ipari közművel ellátott terület áll rendelkezésre az érdeklődő befektetők számára.
Papp László szerint ez azért nagyon fontos, mert a város önkormányzata jelenleg is több olyan befektetési tárgyalást folytat, melyek esetében már konkrét határidők tartása szükséges ahhoz, hogy a tárgyalások eredményesek legyenek. Papp László a Déli Ipari Park területén megvalósítandó első beruházásként a Daimlerrel közösen építendő autóbuszgyárat említette. Az övezetben a repülőtértől északra egy irodai, üzleti, innovációs központot szeretne a város létrehozni.
– A debreceni Déli Gazdasági Övezet hazánkban egyedi lesz a maga nemében, hiszen közvetlen légi, vasúti és közúti közlekedési kapcsolattal egyaránt rendelkezik majd – közölte Papp László polgármester.
A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) kimutatása szerint az elmúlt egy-másfél évben az országban Debrecenben valósult meg a legtöbb befektetés.

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!

avatar
  Subscribe  
Visszajelzés